Küzdősport Gála felvezető: A Kyokushin Karate története

Már csak bő egy nap, és egymásnak feszülnek a harcosok az I. Répcelaki Küzdősport Gálán. A Répce Sportcsarnokban felállított szorítót többek között a Répcelaki Rakurai Karate Egyesület versenyzői is birtokba veszik, így eljött az idő, hogy röviden bemutassuk az általuk képviselt Kyokushin szakágat.

A Kyokushin Karate stílus megalapítója Sosai Masutatsu Oyama 10. danos mester, aki 18 hónapon keresztül magányosan tréningezett a Kiyosumi hegyen (Japán, Chiba tartomány), hogy megalkossa a világ egyik legkeményebb harcművészetét, mely a testi erő és a lelki összhang egy szintre emelésével félelmetes küzdőket, nagyszerű harcosokat adott a világnak. Napi 16 órát edzett és rengeteget meditált. Ennek eredményeként hamarosan 220 kg-ot nyomott fekve, átugrotta a saját testmagasságát, 12 mp alatt futott 100 métert és kettő ujjon tudott kézen járni. Ezek után talán nem lehet csodálkozni azon, hogy nem talált legyőzőre sehol a világon. Ha élt ember, aki az életében legendává vált, akkor az Masutatsu Oyama 10. danos mester volt. Az egész világ ismerte nevét Japántól Brazíliáig, Dél-Afrikától az Egyesült Államokig mindenhol. Legendássá váltak küzdelmei (3 nap alatt 300 karate mesterrel küzdött meg és senki nem tudta legyőzni), bikák elleni harcai és töréstechnikai bemutatói (pl. sörös üveg nyakát egyetlen csapással leütötte). Sajnos azonban 1994. április 26-án Sosai Oyama hosszú súlyos betegség után örökre eltávozott, de az általa ránk hagyott szellemiség tovább él a több, mint tízmillió Kyokushin Karatéka (karatéka = karatét gyakorló) szívében.

A Kyokushin Karate nem sportkarate, nem versenykarate, hanem budo karate. Ez azt jelenti, hogy célja a gyakorló jellemének tökéletesítése és nem a versenyeredmények hajszolása. Ezt a kemény edzések során lehet elérni, amikor az ember szembesül saját korlátaival és legyőzi azokat. Egy Kyokushin mondás: Légy kíméletes másokkal és kíméletlen önmagaddal! Ekkor alapos önismeretre teszel szert, felismered hibáidat, erényeidet és képes vagy pozitív irányban változtatni a személyiségeden. A Kyokushin Karatéban egy edzés akkor jó, ha a teljesítőképességed határait feszegeti. Ennek megfelelő az övvizsgák anyaga is, magasabb övfokozatra már nagy fokú fizikális és mentális edzettségről kell tanúbizonyságot tennie a vizsgázónak. Nem ritkák a 3-4 órás technikai vizsgák, melynek során erőnléti, ügyességi, hajlékonysági feladatok vannak, melyeket a különböző kéz és lábtechnikák, majd pedig a formagyakorlatok követnek. Ez után pedig – a 3-4 óra elteltével – a küzdelmi vizsga következik: 1. dan övfokozatra (fekete öv, 1. mesterfokozat) pl. 20-szor 1 perc küzdelem váltott ellenfelekkel úgy, hogy a küzdelmek felét meg kell nyernie a vizsgázónak. És most akkor ejtsünk néhány szót a küzdelmekről.

A Kyokushin Karate knock-down karate, azaz leütéses rendszerű karate. A küzdelmek védőfelszerelés nélkül (kivéve: a fiúknál herevédő, a lányoknál mellvédő), kiütésig zajlanak úgy, hogy a fej csak lábbal támadható, mivel a karatékák nem viselnek kesztyűt. Természetesen mielőtt ilyen „éles” küzdelemben részt vehet egy karatéka, meg kell erősítenie a testét, mely fokozatosan, edzésről edzésre, a gyakorló küzdelmek során történik. Tehát ha valaki bejön a Dojo-ba (Dojo = edzőterem), nem kerül egyből a mély vízbe. A küzdelem azonban nagyon fontos része a Kyokushin Karaténak, hiszen ez által a karatéka a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a tanult technikákat tényleg elsajátította-e illetve tudja-e alkalmazni azokat. Aki kedvet érez, felkészültségét versenyeken is próbára teheti, hiszen minél több kihívással szembesül a karatéka, annál erősebbé válik mind testileg, mind lelkileg. A felnőtt versenyek a már említett szisztémában, védőfelszerelés nélkül, kiütésig zajlanak. Az utánpótlás versenyeken a gyerekek fejvédőt, lábszárvédőt és kesztyűt is viselnek a sérülések elkerülése végett, valamint bizonyos technikákat ők még nem alkalmazhatnak. Noha a versenyek hatékony visszacsatolást jelentenek, a tanulók nagy része (70-80%-a) valamilyen oknál fogva, pl. koruk, testi vagy lelki adottságaik miatt nem alkalmasak a versenyzésre. Azonban a már említett övvizsgák és az edzések alkalmával ők is folyamatos kontroll alatt vannak és ugyanannyi sikerélményre tehetnek szert, mint azok, akik versenyeznek is.

A Kyokushin Karatéban sokkal többet ér, ha egy kevésbé tehetséges gyerek kemény munkával sikerrel vizsgázik a következő övfokozatra, mintha egy tehetséges társa „játszva” megnyer egy versenyt. A stílusalapító Mas Oyama írta egyik könyvében, hogy „… a Kyokushin Karatéban a szerzett képességek sokkal értékesebbek, mint a veleszületettek.” És ha az edzések ebben a szellemiségben zajlanak, akkor a Dojo-ban a teljesítménynek és a kemény munkának lesz értéke és nem pusztán az ügyességnek.


Forrás: www.karatekyokushin.hu

 

Az I. Répcelaki Küzdősport Gálára jegyek korlátozott számban (egységesen 1500 forintért) foglalhatók online (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve a Répce Sportcsarnokban (emeleti 2. iroda, vagy aula büfé), valamint terveink szerint közvetlenül a rendezvény előtt, a helyszínen is megvásárolhatók lesznek!

Támogatóink

Répcelaki Rakurai

A Répcelaki Rakurai 2010 óta működik.

  • Répcelaki Rakurai Karate Egyesület
  • +36 20 956 1884
  • rakurai.dojo.repcelak[kukac]gmail.com
  • 9653 Répcelak, Jókai u. 33.
  • 18893531-1-18.

Karate edzések

  • HÉTFŐ 17:30 - 19:00
  • SZERDA 17:30 - 19:00
  • PÉNTEK 17:30 - 19:00
  • VASÁRNAP futóedzés - opcionális

Facebook

Közösségi háló

Kövess minket a közösségi portálokon is!