Kyokushin Karate története

- Masutatsu Oyama, a Kyokushinkaikan Nemzetközi Karate Szervezet későbbi igazgatója (Kancho), illetve elnöke (Sosai), 1923. július 27-én született (régi japán naptár szerint június 4-én) Dél-kelet Koreában Hyung Yee Choi néven.

Bővebben ...

Kyokushin Karate magyarországi története

A magyar kyokushin karate meghonosítása Shihan Adámy István (8. Dan) és Shihan Furkó Kálmán (7. Dan) nevéhez fűződik.

1970-ben - a Testnevelési Főiskolán dr. Galla Ferenc docens, a magyar Judo Dan Kollégium vezetőjének irányítása alatt mindketten judót tanultak. A judoedzéseken kívül a különböző irodalmak alapján érdeklődésük a karate felé fordult. A karate ez idő tájt ismeretlen fogalom volt Magyarországon, ezért kezdetleges módon kezdték el gyakorolni a karate technikáit.

Bővebben ...

Dojo Etikett

A Kyokushin Karate egy klasszikus harci művészet, melynek alapvető követelménye a Dojo etikett betartása. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojoban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idõ alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod õket. Az etikett betartása Dojonként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edzõ tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz. Ha más klubban, más Dojoban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojora érvényesek. A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések, rúgások. Ha nem tartod be, akkor nem Kyokushint csinálsz. Senki sem kényszerít, hogy a Kyokushin útját járd. Járhatod a saját utad, ha azt jobbnak tartod, de ha a Dojo közösségéhez tartozol, az edzéseket önként vállalod, akkor be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket és minden társadat.

Bővebben ...

Dojo kun

1. Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket.

2. A Budó igaz útját követjük, így fejlesztjük képességeinket.

3. Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére.

4. Megtartjuk az udvariasság szabályait, tiszteljük elöljáróinkat és a rangban fejlebb levőket. Tartózkodunk az erőszaktól.

5. Követjük az emberiesség tanítását, soha nem feledjük az alázatosság igaz erényét.

6. Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat.

7. Egész életünkben a karate fegyelmével járjuk a Kyokushin útját.

Az OSU jelentése

Egy Kyokushin dojoban vagy versenyen az Osu (kiejtve: osz) a leggyakrabban hallható szó! Amikor belépsz egy dojoba vagy elhagyod azt, meghajolsz és azt mondod "Osu"! A "szia" helyett "Osu"-t mondasz akkor is, amikor egy ismerősöddel találkozol akivel együtt jártok Kyokushin edzésre. Ha egy utasításra vagy egy kérdésre válaszolsz az edzésen "Osu"-t mondasz az igen, vagy  az "értettem"helyett is. Amikor a kihon-t (alaptechnikák) gyakorlod, a technikákat gyakran kíséri a hangos "Osu". A jiyu kumite (szabad küzdelem) gyakorlása során amikor az ellenfeled egy jól elhelyezett erős technikát visz be "Osu"-t mondasz, az ellenfeled képességeinek elésmeréseként. A knockdown (kiütéses) versenyeken a versenyzők a tisztelet jeleként előre, a birók, majd egymás felé meghajolnak és "Osu"-t mondanak a küzdelem előtt és után. Az "Osu"-t sok helyzetben használjuk és úgy tűnik, hogy sokmindent is jelent.

 

Bővebben ...

Répcelaki Rakurai

A Répcelaki Rakurai 2010 óta működik.

  • Répcelaki Rakurai Karate Egyesület
  • +36 20 956 1884
  • rakurai.dojo.repcelak[kukac]gmail.com
  • 9653 Répcelak, Jókai u. 33.
  • 18893531-1-18.

Karate edzések

  • HÉTFŐ 17:30 - 19:00
  • SZERDA 17:30 - 19:00
  • PÉNTEK 17:30 - 19:00
  • VASÁRNAP futóedzés - opcionális

Facebook

Közösségi háló

Kövess minket a közösségi portálokon is!