Dojo Etikett

Kyokushin Karate Találatok: 916

A Kyokushin Karate egy klasszikus harci művészet, melynek alapvető követelménye a Dojo etikett betartása. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojoban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idõ alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod õket. Az etikett betartása Dojonként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edzõ tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz. Ha más klubban, más Dojoban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojora érvényesek. A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések, rúgások. Ha nem tartod be, akkor nem Kyokushint csinálsz. Senki sem kényszerít, hogy a Kyokushin útját járd. Járhatod a saját utad, ha azt jobbnak tartod, de ha a Dojo közösségéhez tartozol, az edzéseket önként vállalod, akkor be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket és minden társadat.

A harci művészetek udvariassággal kezdődnek és udvariassággal végződnek,ezért mindig udvariasak.
Sosai Mas. Oyama

 

A legfontosabbak:

Az edzés végén a rangidős vezényeljen: - SHINZEN NI REI!-t. Válasz: meghajlással OSU!

(A "Shinzen Ni Rei" jelentése szó szerint "Meghajlás az Isteneknek", általában a Sosai képe vagy oltára felé végezzük. Az edzőtermekben a shinzen gyakran csak egy kyokushin zászlóból vagy egy a Sosait ábrázoló képből áll.)

Az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést:
- SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA!
- Válasz: meghajlással ARIGATO GOSAI MASHITA!

Ezután a társainknak is köszönetet mondunk:
- OTAGAI NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA!
- Válasz: meghajlással ARIGATO GOSAI MASHITA!

Sohase feledkezzetek meg a Kyokushin szelleméről, mely szerint:

"A Kyokushin Karate művészetének végső célja nem a győzelem vagy vereség, hanem a benne résztvevők jellemének tökéletesítése."