Az OSU jelentése

Kyokushin Karate Találatok: 3934

Egy Kyokushin dojoban vagy versenyen az Osu (kiejtve: osz) a leggyakrabban hallható szó! Amikor belépsz egy dojoba vagy elhagyod azt, meghajolsz és azt mondod "Osu"! A "szia" helyett "Osu"-t mondasz akkor is, amikor egy ismerősöddel találkozol akivel együtt jártok Kyokushin edzésre. Ha egy utasításra vagy egy kérdésre válaszolsz az edzésen "Osu"-t mondasz az igen, vagy  az "értettem"helyett is. Amikor a kihon-t (alaptechnikák) gyakorlod, a technikákat gyakran kíséri a hangos "Osu". A jiyu kumite (szabad küzdelem) gyakorlása során amikor az ellenfeled egy jól elhelyezett erős technikát visz be "Osu"-t mondasz, az ellenfeled képességeinek elésmeréseként. A knockdown (kiütéses) versenyeken a versenyzők a tisztelet jeleként előre, a birók, majd egymás felé meghajolnak és "Osu"-t mondanak a küzdelem előtt és után. Az "Osu"-t sok helyzetben használjuk és úgy tűnik, hogy sokmindent is jelent.

 

Az Osu szó a oshi shinobu-ból ered: Oshi jelentése "Terhelés, Nyomás" és a Shinobu jelentése "Kitart, Kibír". Azt jelenti "kibírni a terhelést, kitartani a nyomás alatt". Magába foglalja a szándékot arra, hogy valakit a kitartásának a határáig terheljünk, és ellenálljunk bármily nyomásnak. Türelmet, elhatározást és kitartást jelent. Minden egyes alkalommal, amikor "Osu"-t mondasz, emlékezteted magad arra, hogy a Kyokushin gyakorlása megerőltető és megfogadtad, hogy keményen dolgozol és kitartasz az edzéseken. Arra készteted magad, hogy a képességeid határáig juss. Először a tested akarja föladni, de az agyad tovább kényszeríti. Aztán az agyad akarja föladni, de a lelked visz tovább. Kibírod a fájdalmat. Kitartasz.

A Kyokushin karatét nem lehet egy éjszaka alatt megtanulni. Évekikg tart, amig az alapokat megfelően elsajátítjuk. Az alap technikákat ezerszer gyakoroljuk (ren ma - mindig csiszolva) amíg reflexszerűvé, ösztönössé válnak, mindenféle tudatosság nélkül (mushin - tudat nélkül).

osuBárki jellemének az erősségét a kemény edzés fejleszt, úgy ismerjük mint osu no seishin (az osu szellemisége). Ez az egyetlen szó "Osu" írja le legpontosabban a karate, különösen a Kyokushin művészetének lényegét. A kezdő számára, aki tudatában van a gyakorlat hiányának, és nem feltétlenül néz szembe a gyakorlás szükségszerűségével, éppen elég, hogy kitartással és a folytatás szándékával fizikálisan, mentálisan, lélekben és érzelmileg is fejlődik. Csak egy erős elhatározás kell hozzá.

Az Osu türelem, tisztelet és megbecsülés. Annak érdekében, hogy erős testünk és erős lelkünk legyen, szükséges a szigorú edzés. Ez nagyon megerőltető, mert erőlködnöd kell, hogy elérd amit a határaidnak gondolsz, és akkor megállnál, szeretnéd föladni. Amikor eléred ezt a pontot meg kell harcolnod magaddal, a gyengeségeiddel és le kell győznöd önmagad. Ez megtanít kitartani, de ezen felül megtanít a türelemre is.

OSU!